Oameni

Arcadie Suceveanu: "Cartea este cel mai bun lucru pe care l-a putut inventa mintea umană"!

     Scriitorul, eseistul, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova Arcadie Suceveanu și-a depănat frumoasele amintiri legate de copilărie, de visele din trecut, de satul natal... Şi denumirea localităţii din care provine autorul este semnificativă: Suceveni, despre care scriitorul menţionează că este ”un sat frumos, sută la sută românesc, de unde se vede arcul Carpaţilor”…Ce alte lucruri interesante ne-a mărturisit scriitorul citiți în următorul interviu




Iurie Matei "Să credem în artiştii noştri"

  O ţară este cunoscută nu doar prin bogăţiile materiale, dar în primul rând prin personalităţile sale. Ţărişoara noastră se poate mândri cu nume notorii în știință, literatură, pictură, muzică...Personalități care ne duc destoinic faima în lume.
Iurie Matei este un nume de referinţă al picturii noastre. Recunoscut şi apreciat atât aici, la noi, cât şi departe de hotarele ţării. Domnul Matei este un adevărat maestru, dar şi o persoană deosebită! Iar eu am avut marele noroc să discut cu el...




Stela Boțan: „Sunt în al nouălea cer de fericire”!    

 I-am admirat cu toții prestația la XFactor, i-am ținut pumnii și ne-am mândrit cu ea… Stela Boțan este o tânără cu o voce deosebită care a reușit să ne încânte pe noi, cei de acasă,  în cadrul unui concurs muzical, iar recent i-a uimit și pe cei de peste Prut, participând la FXactor!

      Am avut plăcerea să realizez un mic interviu cu Stela Boțan, în care ne- a împărtășit emoțiile. Noi îi dorim mult succes și în continuare, să ne surprindă și cu alte ocazii!



Despre copilărie cu Andrei Mardari


Fotograful Andrei Mardari ne-a povestit cum a fost copilăria sa, ce năzdrăvănii a făcut, cum a descoperit pasiunea pentru arta fotografică și a făcut un îndemn pentru toți copii, pe care-l găsiți la finalul interviului!

- Cum era Andrei Mardari în copilărie? Ce șotii făcea? 

- Andrușa, așa îmi spuneau toți, era mereu prin preajma mamei să o ajute în ale gospodăritului, ba făceam mâncare, ba curățenie, cu toate că aveam șapte surori. Sunt dintr-o familie cu 10 copii, eu fiind al nouălea. Țin minte că aveam o geantă la doi copii, așteptam când venea sora mai mică de la școală și nici nu reușea să intre pe poartă că eu îi scoteam repede cărțile și le puneam pe ale mele fugeam la școală. 



Vasile Pascaru: „Ascultaţi muzica de calitate şi o să vă umpleţi sufletele de bucurie”


 “Dumnezeu l-a înzestrat pe Vasile Pascaru cu mult har. Ştie a face o poezie bună, o melodie, ba chiar mai are darul de a picta frumos. Vasile Pascaru e convins că în viaţă trebuie să faci ceea ce îţi place, ca să te simţi împlinit. Cântă pentru sine, cântă pentru prieteni, cântă în scene mari şi mici, cântă din sentimentul de dragoste faţă de toate şi de toţi, simţindu-se fericit când melodiile lui ajung la inimile spectatorilor. Cântecele lui au un mesaj profund sufletesc, legat de cele mai sfinte sentimente ce caracterizează firea omului.” Astfel îl caracterizează compozitorul Dinu Matvievici pe eroul interviului nostru: artistul Vasile Pascaru.
     Colegii de breaslă, în glumă, îi mai spun cântăreţul cu 3 Mariane”. De ce? Pentru că a cântat și cântă în duet cu Mariana Cepraga, Mariana Şura şi Mariana Mihăilă. Având ocazia să discut cu domnul Vasile, am profitat şi i-am adresat mai multe întrebări
citește mai departe





Proiectul muzical "Elite Quartet"

Sunt patru fete frumoase, tinere, talentate, pe care le uneşte muzica şi dragostea pentru frumos şi care formează Elite Quartet.  Mai multe despre acest proiect vă invităm să aflaţi din următorul interviu:


-  Cum a luat naştere Elite Quartet?

- Cvartetul nostru s-a născut dintr-o sinceră prietenie şi a fost creat pentru a ne bucura atât pe noi, cât şi pe

spectatorii noştri cu muzică aleasă, interpretată cu dragoste pentru ceea ce este frumos, pentru crearea unor clipe
cu adevărat de neuitat.




Estela Răileanu: „Iubesc toţi eroii ilustraţi de mine”!


  Estela Răileanu este o tânără ilustratoare de cărţi, care are la activ ilustrate peste 50 de cărţi. Îşi iubeşte eroii, atât pe cei pozitivi, cât şi pe cei negativi, pentru că îi sunt ca nişte copii. Micii cititori, la sigur i-au întâlnit eroii răsfoind cărţile cu poveşti...
 Când ai descoperit că eşti pasionată de ilustraţii?
- Din perioada copilăriei, când adoram să răsfoiesc paginile cărţilor cu poveşti în căutare de ilustraţii. Aveam o colecţie mare de cărţi întrucât mămica îmi alimenta setea de cunoaştere cumpărându-mi în fiecare săptămână o carte nouă.
citește mai departe



Tatiana Spânu: "Muzica pentru mine este totul"


-Muzica pentru tine este...
- Muzica pentru mine este totul. Muzica este emoţie, sentiment, dorinţă. Prin ea îmi exprim sentimente şi prin ea trăiesc. Am început să o îndrăgesc de la o vârstă destul de fragedă. La vârstă de 9 ani , am zis părinţilor că vrea să studiez pianul. De atunci ne-am împrietenit şi el ma făcut să mă îndrăgostesc şi mai mult de artă.

- În familia ta mai cântă cineva?
- În familia mea întotdeuna muzica a fost iubită. În special din partea tatălui meu. Multe generaţii au bucurat sufletele oamenilor cu cântece la diferite petreceri din sat.


Nina Neculce - "Baza tuturor lucrurilor frumoase e sufletul"


     Pentru mine doamna Nina Neculce este unul dintre ziariştii-model. De ce? Pentru că e o persoană modestă şi simplă. Pentru că poţi discuta cu dumneaei la nesfârşit. Pentru că articolele ei te ating...
    În prezent,  dna Nina Neculce activează la ziarul Obseravtorul de Nord din Soroca, dar cititorii găsesc „Poveştile adevărate” ale Ninei Neculce şi pe paginile Jurnalului de Chişinău.
citește mai departe






Imaginea bibliotecii în societate



Interviu cu scriitorul, redactorul revistei "Roua Stelară" Dumitru Mircea


În ultimii ani tot mai mulţi utilizează internetul pentru a căuta informaţii şi tot mai puţini utilizează în acest scop biblioteca. Cum credeţi că s-a schimbat imaginea bibliotecii în comunitate?

- Nu s-a schimbat cu mult în ultimile decenii. E aceeaşi instituţie publică care deserveşte populaţia cu drag de carte - de la mici, la oamenii în etate, şi cuprinzând toate categoriile de cetăţeni. Biblioteca deţine întâietatea între alte instituţii piblice din domeniul culturii, la ora actuală difersificându-şi serviciile prestate (acces la orice informaţie, la Internet, organizarea diverselor acţiuni ce ţin de viaţa socială şi culturală a societăţii, informarea publicului prin mijlocire de Blog sau reţele de socializare cum ar fi Facebook). Imaginea ei de bază rămâne însă a fi cartea, cartea, cititorul şi societatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu