Aureliu Busuioc, în opera dată a luat locul unui cronicar și ne-a dezvăluit cum a luat naștere satul Găinari din comuna Roșcoveni.
Denumirea satului a fost dată în cinstea unui hoț de găini - Panteleu, care a furat toate găinele din sat și a îngropat măruntaiele într-o groapă din grădină. L-a părăsit femeia și probabil, nu avea ce mânca, de asta fura găinile din sat. A fost, însă, prins de săteni, bătut măr, uns cu păcură și alungat din sat. Nimeni nu credea că după așa bătaie va ma trăi, dar, curva din sat Parascheva, l-a găsit aproape mort lângă o râpă și cu toate farmecele și băuturile din buruiene l-a pus pe picioare.
Parascheva, dacă era curvă...în timp ce-l vindeca, i-a descoperit "flecuștețul gigantic" după cum e scris în carte și a hotărât: "Al meu vei fi"!. Uite așa i-a făcut un copil!
Dar, vorba ceea, lupul păru-ți schimbă, dar năravul ba!
Și iată că, câinele lui Panteleu, deprinzând obiceiul stăpânului, toată noaptea căra găini din sat. Iar au început țăranii a căuta cine e hoțul. De fapt, ei știau cine e, pentru că, la Parascheva, care nici ea nu și-a schimbat năravul, mai veneau clienți din sat și-l zărise cineva pe hoț, dar și niște femei, care veneau la ea să le vindece copiii cu ierburi, îl auzise tușind.
Nu au găsit nicio urmă la ei. Parascheva știe ea ce face!
Revenind la satul Găinari, acolo erau doar două case - a lui Pantelemon și a unui ibovnic al Paraschevei - Său, la care a trecut cu traiul ea după ce prostul de Pantelemon a nimerit într-o daravelă și a murit, chiar în ziua când ea a adus pe lume copilul...nici măcar nu-l văzuse.
Așa că satul acesta vestit se mai îmbogățise cu un copil, apoi încă cu unul de la Său, care au avut, la fel, soarta întemeietorului....
Cartea e plină cu vorbe de duh, cu pilde din alte cronici, dar și cu multe exemple vii din viața moldovenilor împătimiți de darul lui Bahus, de băgatul mâinilor în curtea vecinului, de practica medicinii netradiționale și de multe alte chestii interesante.
Apropo, opera a fost jucată de actorii Teatrului Mihai Eminescu, așa că dacă doriți să vedeți și reprezentarea, urmăriți programul teatrului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu