Interviu cu scriitorul, redactorul revistei "Roua Stelară" Dumitru Mircea
- Nu s-a schimbat cu mult în ultimile decenii. E aceeaşi instituţie publică care deserveşte populaţia cu drag de carte - de la mici, la oamenii în etate, şi cuprinzând toate categoriile de cetăţeni. Biblioteca deţine întâietatea între alte instituţii piblice din domeniul culturii, la ora actuală difersificându-şi serviciile prestate (acces la orice informaţie, la Internet, organizarea diverselor acţiuni ce ţin de viaţa socială şi culturală a societăţii, informarea publicului prin mijlocire de Blog sau reţele de socializare cum ar fi Facebook). Imaginea ei de bază rămâne însă a fi cartea, cartea, cititorul şi societatea.
- Ce măsuri trebuie de întreprins pentru a spori imaginea bibliotecii?
- A fi în rând cu lumea modernă, a îmbrăţişa ideile noi, a accepta tehnologiile moderne, a mediatiza activitatea instituţiei, a face schimb de experienţă cu instituţii similare de peste hotare, a dinamiza viaţa bibliotecii, a face faţă competiţiei ce se dă pe acest tărâm.
- Cum este relaţia dintre bibliotecar şi cititor?
- După o perioadă în care se părea că citirea, lectura, scade, se atestă în ultima vreme o înviorare a acestui fenomen. Se majorează numărul cititorilor nu doar în mediul elevilor, a adolescenţilor sau a tineretului studios, ci şi în rândul oamenilor etate, indiferent de profesie. S-a majorat numărulor celor care lecturează potrivit cu cerinţele de specialitate, tot mai multă lume se străduie să fie cât mai desăvârşit informată, reconfirmându-se ideea lansată nu demult că în următoarele decenii lupta între ţări se va da pentru cunoaştere. Societatea revine la valorile de altădată dată când cartea era parte integrantă a vieţii unei persoane.
- Cum apreciaţi rolul mass-mediei în promovarea bibliotecii?
- Mass-media este un mijloc foarte eficient de promovare a imaginii unei instituţii sau alta. Ei îi revine partea cea mai însemnată în reliefarea activităţilor unei biblioteci, în reflectarea evenimentelor ce au loc în domeniu, în sensibilizarea opiniei publice asupra a ceea ce înseamnă proces de instruire şi educaţie, informare şi eficientizare a intelectului, a conjugării eforturilor din diverse sfere de activitate umană la edificarea unei societăţi cu adevărat libere şi democratice, a unei societăţi ce vrea vrea cultă şi prosperă. Mijloacelor de informare în masă le revine rolul esenţial în promovarea a ceea ce înseamnă carte şi biblotecă în viaţa omului. Cu părere de rău, nu întotdeauma jurnaliştii (presa scrisă, radio şi televiziune) sunt receprivi la ce se întâmplă în acest domeniu de interes public.
- Vă mulţumesc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu