vineri, 5 februarie 2016

Impresii de lectură: Mănâncă, roagă-te iubește de Elizabeth Gilbert

Cu siguranță ați auzit despre cartea autoarei americane Elizabeth Gilbert Mănâncă, roagă-te iubește, iar unii ați reușit să vizionați și filmul, cu Julia Roberts în rolul principal.


Eat, pray, love este un jurnal în care autoarea povestește cum și-a petrecut doi ani călătorind prin trei țări cu inițiala I, și anume Italia, India, Indonezia. 

A început călătoria pentru a-și reveni după un divorț care i-a secat puterile. Totul începe cu noaptea în care a simțit o voce care o încuraja în timp ce vărsa râuri de lacrimi în baie, pe podea. Atunci a hotărât să ia totul de la capăt
Țările pe care le-a vizitat nu sunt alese întâmplător...

Prima din listă a fost Italia. Încă aflându-se la acasă, la New York, simțea un interes față de "limba spaghetelor". În Italia anume asta a făcut - a mâncat spaghete, pizza și alte delicii, și-a făcut mulți prieteni, s-a distrat. "Dar e chiar atât de rău să trăiești așa măcar pentru un timp?Măcar pentru câteva luni din viață, e chiar atât de groaznic să călătorești prin timp fără nici o ambiție în afară de aceea a descoperirii unei mese copioase?", se întreba autoarea în ultima săptămână de călătorie în Italia.

După Italia, a urmat India, care a fost aleasă pentru meditație. În lunile petrecute acolo a făcut meditație intensă, a muncit în folosul comunității, primea sfaturi de la guru și încerca să-l găsească pe Dumnezeu. În India s-a rugat. "Motivul pentru care Dumnezeu e numit prezență e tocmai faptul că Dumnezeu e chiar aici, chiar acum. Prezentul e singurul lucru în care-l poți întâlni pe Dumnezeu, acum e singurul moment în care o poți face"...se gândea Liz în una din pauzele dintre meditații.

În sfârșit ajunse în Indonezia, țara unde a iubit. A revenit acolo, deoarece, acum câțiva ani, fiind într-o călătorie de serviciu, un bătrân vraci i-am spus că se va reîntoarce în Indonezia și va trăi câteva luni plinde fericire. I-a luat ceva timp până și-a găsit vraciul. 
"Locul era exact cum ți-ai fi putut închipui că arată paradisul, cu apă albastră, nisip strălucitor și umbre de palmieri. Am pălăvrăgit toată ziua, cu întreruperi doar pentru înotat, dormit și citit"...așa decurse una dintre zile alături de Felipe.

Cartea e presărată cu mult umor. Totodată este și ca un fel de Atlas, din care afli o mulțime de curiozități despre locurile în care a călătorit, despre oameni, tradiții și sărbători. 
Eat, pray, love a apărut în 2006, este tradusă în peste 30 de limbi și s-a vândut până în 2011 în 10 milioane de exemplare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu